top of page

Ontdek en creëer jouw interieur: 7 tips voor een vliegende start met jouw eigen materialenboard!moodboard natuurlijk wit, natuurlijke materialen, lichte aardse tinten en naturellen voor in je interieur, materialen zoals blank hout, klei en linnen stoffen
Moodboard Monday

Een succesvol interieur begint met doordachte keuzes van materialen en kleuren. Als interieurontwerp adviseer ik mijn opdrachtgevers altijd, of je nu je huis opnieuw inricht of een nieuwe ruimte ontwerpt, dat het belangrijk is dat je de juiste combinatie van materialen en kleuren selecteert. Dit kan namelijk een groot verschil maken in de sfeer en uitstraling van de ruimte. Graag neem ik je vanuit mijn interieurstudio mee in de wereld van materialen en kleuren bij het creëren van een eigen materialenboard.


Karpet, natuursteen, gordijnstof, bank, stof, stofering, verf, kleuren, materialen voor je interieur

Je hebt waarschijnlijk al super veel ideeën ... 

Geïnspireerd op allerlei vlakken voor je nieuwe interieur.


Over sommige elementen denk je: dat wil ik!

Maar er zijn waarschijnlijk ook nog veel vraagtekens.


Onduidelijkheden.


Bang dat je straks toch weer dezelfde bekende keuzes gaat maken en daardoor in hetzelfde interieur zit. In dezelfde omgeving en je niet blij bent, omdat het weer niet één geheel is.


Een deel van je plan, zoals de keuken of de vloer heb je wellicht al bepaald. Maar dat is voor een klein gedeelte in jouw huis.
Hoe ziet de rest van jouw huis eruit? Klopt dat met de rest van je interieur…

Hier ligt vaak de echte uitdaging. Je weet gewoon niet goed hoe je dit nu kan vertalen naar jouw eigen woning. Waar je moet beginnen?


Stel je eens voor dat je jouw huis binnenloopt… en ál-les klopt!


Je loopt de gang binnen en het voelt helemaal jou. Je komt de woonkamer in en door naar de keuken en over elk plekje is nagedacht. Het klopt! Jouw plannen, alle ideeën en al jullie eigen-aardigheden en gekkigheden, alles voelt als thuis. Alles heeft een plek. Het is echt één geheel. En je merkt  dat je je gewoon veel gelukkiger voelt in je eigen huis. Hoe heerlijk zou dat zijn!


Dus voordat je definitieve beslissingen neemt over materialen en kleuren, is het van cruciaal belang om stalen van deze elementen samen te brengen. Dit helpt je onaangename verrassingen te voorkomen en zorgt ervoor dat je

tevreden bent met je keuzes.


Wat voor mij en mijn klanten heel goed werkt? Deze 7 stappen volgen:
  1. Verzamel stalen: Vraag stalen aan van de materialen die je overweegt, zoals verfkleuren, stoffen voor meubels, vloertoepassingen en andere oppervlakken.

  2. Bekijk stalen in verschillende lichtomstandigheden: Leg al je materialen bij elkaar op één plek, waar je heel vaak langs loopt. Beoordeel de stalen onder verschillende lichtomstandigheden, zowel natuurlijk als kunstmatig licht. Sommige kleuren en materialen zijn echt anders als het somber weer is of als het zonnetje lekker naar binnen schijnt, dus het is belangrijk om te zien hoe ze zich gedragen in verschillende situaties.

  3. Speel met texturen voor diepte: Het gebruik van verschillende texturen voegt diepte en interesse toe aan een ruimte. Combineer gladde oppervlakken met ruwe texturen, zoals hout of steen, om visuele variatie te creëren. Denk aan zachte stoffen, zoals kussens of een karpet, om comfort toe te voegen en de algehele sfeer te verzachten.

  4. Durf te mixen en te matchen: Leg de stalen naast elkaar om te zien hoe ze samenwerken. Controleer of er een visuele harmonie is en of de gekozen kleuren en texturen goed samengaan. Voor het interieurproject van dit materialenboard heb ik bijvoorbeeld gekozen voor een hele lichte vloer en lichte fronten voor de keuken uitgekozen voor harde materialen en een zachte aaibare velvet stof voor de kussens op de bank en de een wol voor de leesfauteuil.

  5. Plaats stalen in de ruimte: Leg de stalen in de ruimte waar je ze wilt toepassen. Kijk hoe ze reageren op de bestaande elementen in de kamer en of ze de gewenste sfeer creëren. Zo begint je materialenboard steeds meer tot leven te komen. Maar als het allemaal in je hoofd blijft dan blijft het dus die chaos en kun je gewoonweg onmogelijk de juiste keuzes maken.

  6. Tevreden? Dit is je basis materialen plan en zo ga ik voor al mijn projecten aan het werk. Alleen als ik al mijn materialen en kleuren bij elkaar te zien kan ik de juiste keuzes maken. We hebben nu een klein onderdeel genomen uit een ontwerpproces om tot een uniek en heerlijk interieur te komen. En ik ben heel benieuwd hoe jij dit onderdeel laat worden van de rest van je plan;)

  7. Tot slot, overweeg de meningen van anderen: Vraag ook anderen om hun mening. Soms kan een frisse blik nieuwe inzichten bieden en helpen bij het nemen van een weloverwogen beslissing.


Materialenboard tot Droominterieur

Door het creëren van een materialenboard met behulp van deze 7 stappen, voorkom je teleurstellingen en krijg je een beter beeld van hoe de gekozen materialen en kleuren er daadwerkelijk uitzien in jouw thuis.


Ik hoop dat deze tips je helpen bij het realiseren van een uniek en heerlijk interieur. Wil je meer weten of persoonlijk kennismaken? Aarzel niet om contact op te nemen. Gun jezelf ‘n persoonlijk interieur dat perfect bij jou past✨Commentaires


bottom of page